Ficus elastica, Kauçuk Bitkisi Bakımı ve Yetiştirilmesi

ficus elastica, kauçuk bitkisi

Ficus elastica dutgiller ailesi olarak bilinen Moraceae familyasına ait bir süs bitkisi türüdür. Ülkemizde bitki ve türevlerine kauçuk bitkisi kauçuk çiçeği gibi adlandırmalar yapılmaktadır. Ev bitkileri içerisinde en sık karşımıza çıkan bitkiler arasında ilk sırada yer alır. Koyu yeşil, parlak iri yaprakları ve görkemli boylanması ile evlerde yer alan oldukça dekoratif bir türdür. Kauçuk bakımı kolay olan, yaşam alanlarına kolaylıkla uyum sağlayan özelliklere sahiptir.

ficus elastica, kauçuk bitkisi

Ficus elastica bakımı nasıl olmalıdır?

Bitki nemli ve havadar ortamları sever. Toprak istekliliği hafif humuslu topraklardır. Drenajı iyi topraklar tercih edilmeli ve saksısı hazırlanırken mutlaka delikli bir saksı kullanılmalıdır. Toprağı kurudukça sulama yapılmalıdır. Fazla sulama yapılması durumunda Ficus elastica bakımı yapılırken en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kök çürümesi ile karşı karşıya kalınır. Kauçuk bitkisi kök çürümesi ile karşı karşıya kalmamak için bitkinin toprağının nem oranına dikkat etmek gerekir. Bitkinizin saksısında su bırakmamak, yılda bir defa toprağını yenilemek, hafif humuslu bir toprak tercih etmek, yeterli sulama yapmak ve fazla sulamadan kaçınmak Ficus elastica bakımı için son derece önemlidir.

ficus elastica, kauçuk bitkisi

Ficus elastica bakımı kolay olan bir bitki olarak nitelendirilse de bu bitkiyi de diğer bitkilerde olduğu gibi sararmış dal ve yapraklardan arındırmak gerekir. Eğer bitkinizde kurumuş, renk değiştirmiş yapraklar var ise bu alanları budama yaparak bitkiden uzaklaştırınız. Yaprakları toz tutan bir bitkidir kauçuk bitkisi. Hafif nemli ve temiz bir bez ile kauçuk bakımı yapılırken yapraklarını arada bir silmek bitkinize son derece iyi gelecektir.

ficus elastica, kauçuk bitkisi

Kauçuk bitkisi yetiştirme

Ficus elastica çelikle çoğaltma yapılabilen bir bitkidir. Bitkiden çelik alınırken yaprak boğumunun üst kısmından kesmek gerekir. Kesim yaptığınız yerden lateks gibi sütü andıran bir sıvı akacaktır. Bu bitkiye kauçuk denmesine sebep olan maddedir. Alanın sıvısı aktıktan sonra bu bölgeye toz tarçın dökünüz. Toz tarçın bitkinin yaralı bölgesinin zarar görmeden iyileşmesini sağlayacaktır. Elde ettiğiniz çeliğin alt kısmında yer alan yaprakları kesiniz. Üzerinde sadece üst kısımlarda 3-4 yaprak bırakınız Kesilen yaprakların sıvı akan kısımlarına da tarçın sürümek gerekir.

Çeliğin köklendirmesi toprakta yapılmaktadır. Kauçuk bakımı için bahsetmiş olduğumuz humuslu toprak karşımı hazırlanarak çelik toprağa oturtulur ve sabitlenir. Bitkinin üzerinde kalan yaprakları yaprak kısımlarının yarısından keserek kısaltılır. Bunun nedeni bitkinin yaprakları büyütmek için sarf edeceği enerjiyi köklendirmeye harcamasını sağlamaktır. Çeliğe su verdikten sonra, saksıya bir poşet geçirerek ona bir sera alanı oluşturulur. Poşet üzerinde birkaç delik açarak hava alımına yardımcı olunur. Bu şekilde oluşturulan köklendirme ortamı arada bir sulama yaparak kök oluşuncaya kadar muhafaza edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir