Alocasia polly dikkat çekici, iri, parlak, damarları belirgin ve fil kulaklarını andıran yaprakları olan bir bitkidir. Ülkemizde fil kulağı bitkisi olarak adlandırılmaktadır. Diğer bir adı ise Afrika maskesi bitkisidir. Bitki Araceae ailesine aittir. Tropikal ve subtropikal bir bitkidir. Ülkemizde genellikle iç mekan bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Salon bitkileri içerisinde popülerliği yüksek bir bitkidir. Çok yıllık bitkiler içerisinde yer alır. 12 dereceye kadar düşük sıcaklıkları tölere edebilir. Daha düşük sıcaklıklarda bitki tüm yapraklarını dökerek uykuya geçer. Uygun ortam koşulları yeniden sağlandığında Alocasia polly ilkbahar aylarında yeniden yaprak çıkarmaya başlar.
Alocasia bakımı nasıl olmalıdır?
Gölge sevmeyen, güneş ışığından hoşlanan fakat direk güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken bir bitkidir. Evlerin kuzey cephelerinde pencerelere yakın ama direk pencere önü olmayan noktalarda konumlandırıldığı zaman Alocasia bakımı olumlu sonuçlar verecektir. Afrika maskesi direk güneş ışığına maruz bırakıldığında yaprak ortalarında kararmalar başlar ve zamanla yaprağı kaybederiz.
Alocasia bakımı yapılırken sulama dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Fil kulağı bitkisi toprağında nem sever, kuru topraklar ve yetersiz sulama bitkiye zarar verir. Bitkiye düzenli aralıklarla, toprağını nemli tutacak şekilde su verilmelidir. Fakat burada önemli olan bitki köklerini su içerisinde bırakmamaktır. Aşırı sulama sonucunda bitki köklerinde çürümeler başlayacaktır. Fil kulağı bakımı yapılırken sulama sonrasında saksı altında oluşan fazla su mutlaka boşaltılmalıdır.
Toprak, Alocasia bakımı için diğer bir önemli unsurdur. Bitki lifli ve humus bakımından zengin topraklardan hoşlanır. Normal çiçek toprağınıza katacağınız hindistan cevizi torfu ile bitki toprağınızda hafif lifli bir ortam oluşturabilirsiniz. Nem Afrika maskesi bitkisi için olmazsa olmazdır. Toprakta yeterli nemi oluşturmak için toprak karışımına perlit eklemeniz fil kulağı bakımı için olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Fil kulağı çoğaltma
Fil kulağı bitkisi genellikle saksı içerisinde yavru bitki üreten bir bitkidir. Saksı değişim dönemlerinde yeni yavru bitkileri kökten ayırma yöntemi ile elde edebilirsiniz. Alocasia çoğaltma için bir diğer yöntemde rizomlu dallardan köke yakın kesim yaparak suda köklendirme yöntemi ile çoğaltma yapılmasıdır. Özellikle saksı değişimi gerçekleştirirken çelik almanız daha sağlıklı olacaktır. Bitkiden alacağınız çelik suda birkaç hafta bekletilerek kök sürgünleri oluşturmaya başlar, yeterli oranda kök sürgünü oluştuğunda yeni Alocasianızı toprağa dikebilirsiniz.