Strelitzia reginae, Starliçe Bakımı ve Yetiştirilmesi

Strelitzia reginae, Starliçe, Turnagagası, Cennet kuşu çiçeği

Ülkemizde starliçe olarak bilinen, latince adı Stralitzia reginae olan bitki aynı zamanda turnagagası, cennet kuşu çiçeği olarak da bilinmektedir. Bitkinin kökeni Afrika’dır. Tropik bir bitki türüdür. Bitkinin iki alt türü vardır, biri Strelitzia reginae diğeri ise Strelitzia nicolai ‘dir. Stralitzia reginae diğer türe göre daha bodur yapılı ve çiçekleri ile etkili olan türdür. Çok yıllık, kış uykusuna yatan fakat yaprak dökmeyen bir bitkidir. İç ve dış mekan süs bitkiciliği için oldukça dekoratif bir türdür. Dış mekan peyzaj tasarımlarında genellikle konut peyzaj projelerinde yer verilir. Sık dokulu koyu yeşil yapraklı, gagayı andıran oldukça etkili sarı ve mavi detayları olan çiçeklere sahiptir.

Strelitzia reginae, Starliçe, Turnagagası, Cennet kuşu çiçeği

Starliçe bakımı

Starliçe yetiştirme ve bakımı oldukça zor olan bitkiler arasında yer alır. Doğru toprak ve ortam koşulları sağlanmadıktan sonra bitki yaşamını sürdüremez. Starliçe bakımı hem iç hemde dış mekanda gerçekleştirilebilse de dış mekanlarda çok daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

  • Gübreleme isteği son derece yüksektir. Yaz aylarında iki haftada bir, kış aylarında ise ayda bir gübreleme yapılmalıdır.
  • Sıcak sever ve sıcak yerlerde dış mekanlarda oldukça iyi sonuç verir.
  • Nemli, rutubetli ortamların çiçeğidir.
  • Asitli toprak sever. Böyle bir toprak ortamı sağlayabilmek için toprağını hayvan gübresi ve humusla karıştırarak hazırlamalısınız.
  • Nitrojen, potasyum ve fosfat yönünden zengin yaşam ortamlarını severler.
  • 10 dereceye kadar düşük sıcaklıkları tölere edebilir. Daha soğuk kış günlerinde bitkinizi mutlaka korunaklı bir alana almalısınız.
Strelitzia reginae, Starliçe, Turnagagası, Cennet kuşu çiçeği

İç mekanda Turna gagası yetiştirme

Bitki eğer iç mekanda yetiştirilecekse saksı seçimine dikkat etmeniz gerekmektedir. Starliçe bol yapraklanan hatta yaprakları oldukça büyüyen ve boy yapan bir bitkidir. İç mekanda starliçe bakımı yapılacaksa saksı seçimi mutlaka büyük olmalıdır. Nem istekliliği fazla olduğu için yapraklarına su püskürtüldüğü zaman bitki olumlu bir tepki gösterecektir. Sulama isteği abartılı boyutta değildir. Bu nedenle belli aralıklarla düzenli sulama yapılmalıdır. Starliçe bakımı için en önemli noktalar sıcak ve nemli ortamla birlikte aksatılmayan gübrelemedir. İç mekanlarda starliçe yetiştirme için alanın en aydınlık ışık ve güneş alan bölgesi seçilmelidir. Özellikle bahar ayları başlangıcı ile bitki balkon veya teras gibi evin güneş alan bir bölgesine taşınmalıdır.

Strelitzia reginae, Starliçe, Turnagagası, Cennet kuşu çiçeği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir