Şeker tabağı latince adı Bellis perennis olan ve Composiate ailesine ait bir bitkidir. Bitkinin anavatanı Avrupa – Sibirya’dır. Bodur ve otsu bir yapısı vardır. Bitkinin yaklaşık 20 cm uzun sapları ucunda top şeklinde çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin peyzaj etkisi son derece yüksektir. Genellikle dış mekan peyzajında tercih edilen bir türdür. Şehir parklarında, caddelerde, bahçe ve balkonlarda kullanımı yaygındır. Dolgun çiçekleri sayesinde öbekler ve şeritler oluşturmaya elverişli bir peyzaj bitkisidir. Çiçekleri beyaz ve pembe geçişler gösterir. Bazı türlerinde sarı çiçeklerle de karşılaşılabilmektedir. Çiçekleri kokusuzdur.
Şeker tabağı yetiştirilmesi ve çevre istekliliği
Bellis perennis tohumla yetiştirilen bir türdür. Tohumları yaz aylarında (Temmuz – Ağustos) ekilerek çimlenmeye bırakılır. Bir veya iki hafta aralığında bitki çimlenmesini gerçekleştirir. Çimlenme döneminde ortamın optimum sıcaklığı 18 – 20 derece aralığında olmalıdır. Bitki yaklaşık 6 hafta sonra şaşırtılır. Bitkinin dikim dönemi ise Ekim ayıdır. Ekim’de dikilen Şeker tabağı Kasım – Mayıs aylarında çiçeklenme gösterir. Ekim ayında bitki kökten ayırma yöntemi kullanılarak da çoğaltılabilir. Bu dönemde yan filizleri kökünden ayrılarak yeni bitkiler elde edilebilir.
Bellis perennis çok yıllık bir bitkidir. İyi bir bakımla bitkinin uzun yıllar kalıcılığı sağlanabilir. Şeker tabağı bakımı yapılırken toprağının nemli yapıda olması önemlidir bitki nemli olduğu sürece toprak seçiciliği göstermez. Düzenli sulama ile toprak nemli tutulmalıdır. Güneşli ve yarı gölge alanları sever. Şeker tabağı bakımı için en uygun sıcaklık 10 – 12 derece aralığındadır. Sıcakları sevmekle birlikte soğukları tolere edebilen bir bitkidir, uzun süreli olmayan kısa süreli donlara karşıda dayanıklılık gösterir.
Bitkiye gelişim dönemlerinde kompoze gübre desteği verilebilir. Olgun dönemde Bellis perennis üzerinde bulunan solmuş çiçeklerden arındırılmalıdır. Budama yöntemi ile solan çiçekleri uzaklaştırma bitkiye daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlayacaktır. Bitkinin yaşam evrelerinde bazı zararlılarla ve hastalıklarla karşılaşması mümkündür. Solgunluk ve külleme başta olmak üzere, pas, küf, kurşuni, mantar ve yaprak lekeleri şeker tabağı çiçeğinin karşılaşabileceği hastalıklardır. Yaprak bitleri ise bitkinin zararlısı olarak bilinmektedir. Yaprak bitleri genellikle bitkinin bodur olan gövdesinde yapraklı bölgede gözlemlenir.