Dahlia variabilis anavatanı Meksika olan çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde yıldız çiçeği olarak bilinmektedir. Bitki 1,5 metreye kadar boy yapabilmektedir. Çiçekleri sert ve uzun saplar ucunda kartopu büyüklüğünde ve gösterişlidir. Sık dallı ve dalları birbirine karışık formdadır. Ülkemizde kesme çiçek süs bitkiciliğinde sıklıkla kullanılmaktadır. Dahlia Asteraceae ailesine ait bir bitkidir. Bitkinin çok fazla türü mevcuttur. Dahlia variabilis ise en yaygın olan türdür.
Dahlia çevre istekliliği ve üretimi
Bitki yaşamı için 12-15 derece optimum sıcaklık aralığıdır. Hava sirkülasyonu olan dış mekanları daha çok sever. Güneşli ve ılıman bölgelerde yetiştirmede iyi sonuçlar elde edilir. Aşırı soğuklara toleransı yoktur. Besince fakir toprakları sevmez, humuslu, tınlı topraklardan hoşlanır. Toprağının drenajı iyi olmalıdır. Gübre olarak ahır gübresi tercih edilmeli gelişme ve çiçeklenme dönemlerinde aşırı olmamak kaydı ile toprağı desteklenmelidir. Dahlia variabilis toprağını yaprak çürüntüleri ile beslemek de bitkinin sevdiği bir uygulamadır.
Yıldız çiçeği üretimi tohumla ve çelikle gerçekleştirilir. Bitkinin tohumları Şubat-Nisan ayları arasında ekilir ve uygun çimlenme sıcaklığı olan 18-20 derecede yaklaşık 10 günde çimlenme gösterir. Çimlenmeden 3 hafta sonra fideler kendi ekim yataklarında şaşırtılır. Bitkinin dikimi ise Nisan ayında gerçekleştirilir. Bitkiyi yaz aylarında düzenli sulamak gerekir. Yaz kuraklığını çok sevmeyen bitki susuz kaldığında solma göstererek tepki gösterir. Dahlia çiçekleri solduğunda budanarak uzaklaştırılmalıdır, bu uygulama çiçeklenme süresini uzatacaktır.
Dahlia peyzajda genellikle geniş alanlarda bir örtü bitkisi olarak kullanılır. Sınır ve şerit oluşturmak için kullanımı da doğru bir peyzaj tasarımıdır. Tek renk olarak parterlerde yer verilebildiği gibi mix olan türlerine de karışık bir renk etkisi ile çiçek parterlerinde yer verilebilir. Kesme çiçek yetiştiriciliği için ise ana türler arasında yer alır. Uzun sapları üzerindeki iri çiçekleri, formu ile süs bitkiciliğinin önemli bir materyalidir. Evlerde balkon ve bahçelerde kaplar içerisinde yetiştirilir fakat yaygın kullanımı genellikle park ve bahçelerdedir.
Yıldız çiçeği yetiştirilirken sıklıkla karşılaşılan önemli hastalıklardan bazıları pas, gövde çürüğü ve solgunluktur. Kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve nematodlar ise bitkinin zararlıları olarak sayılabilir. Ayrıca gübreleme yapılırken azot içeriği fazla olan bir ürün tercih edilirse buda bitkinin tepki göstermesine sebep olacaktır.