Celosia argentea; Bir Sıcak İklim Bitkisi Horozibiği Bakımı Yetiştirilmesi

celosia argentea, celosia, horozibiği

Celosia argentea ülkemizde horozibiği olarak adlandırılmaktadır. Bitki Amaranthaceae ailesine aittir. Otsu yapıda ve tropikal bir türdür. Peyzaj mimarlığı için önemli türleri vardır. Celosia argentea ‘Plumosa’ ve Celosia argentea ‘Cristata Nana’ bu türler arasında yer almaktadır. Bitki bol yeşil yaprakları arasında horozibiği görüntüsünde püskül formlu çiçeklere sahiptir. Peyzajda genellikle öbekler halinde kullanılır, parter kenarlarında şerit şeklinde kullanımı da tercih edilir. Farklı bitkiler ile karışık bir tasarım da bitkinin formu için uygundur. İç mekanlarda saksı içinde yetiştirildiğinde de estetik bir etki yaratır.

Celosia çevre istekliliği ve bakımı

Horozibiği bir sıcak iklim bitkisidir. Bitkinin soğuğa toleransı düşüktür. 12 derecenin altında ki sıcaklıkları tölere edemez. Işığı seven bir bitkidir, genellikle güneş alan alanlara konumlandırılır. Güneş ışığı bitkinin çiçeklenmesi üzerinde de etkilidir, güneş ışığı alan çiçekleri koyu ve belirgin renklere sahipken, güneş ışığı alamayan çiçekler daha solgun renklere sahiptirler. Gün içinde yaklaşık 8 saat boyunca güneş ışığı alabilmesi sağlanmalıdır. Celosia argentea besince zengin geçirgen toprakları sever. Bitki yaz dönemlerinde bol su ister. Bitkiye gelişme döneminde kompoze gübre ile ek besin desteği sağlanabilir.

Horozibiği yetiştirilmesi

Celosia argentea bitkisini yetiştirmek için Ocak ve Nisan ayları arasında tohumlar yerlerine ekilir. Tohumların üzerini hafif kapayacak bir şekilde toprak serpilir. 20-22 derece arası optimum sıcaklıkta çimlenmesi gerçekleşir. Çimlenme süresi yaklaşık 10 gündür. Tohum ekiminden 4 hafta kadar sonra fideler şaşırtılır. Şaşırtmadan 6 hafta kadar sonra bitki çiçeklenme göstermeye başlar. Bitkinin çiçeklenme dönemi Haziran ve Eylül ayları arasındadır.

celosia argentea, celosia, horozibiği

Horozibiği genellikle kırmızı ve mor tonlarında karşımıza çıkmaktadır. Bitkinin turuncu, sarı ve pembe çiçeklenme gösteren türleri de mevcuttur. Çiçeklerinin solmuş olan kısımlarını budamak bitkinin uzun süre verimli kalmasını sağlayacaktır. Kırmızı örümcekler, nematodlar, yaprak bitleri bitkide sıkça rastlanan zararlılar arasında yer almaktadır. Külleme ve yaprak lekelenmesi ise bitkide karşılaşılabilecek hastalıklar içerisinde yer alır. Celosia sıcak kentler için park ve bahçe peyzajının önemli bitki materyalleri arasındadır, sıcak iklime sahip kentlerde peyzaj tasarımlarında Celosia bitkilendirmesi estetik sonuçlar doğuracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir