Pilea peperomioides ısırganlar ailesine ait bir bitkidir. Bitkinin anavatanı için Çinin güney bölgeleridir diyebiliriz. Son yılların en popüler ev bitkileri arasında yer alır. Ülkemizde para bitkisi, ufo çiçeği, misyoner çiçeği olarak da bilinmektedir. Oldukça dekoratif bir ev bitkisidir. Dış alanda çok nadir rastlanır. Anavatanı olan Çinde gölge ormanlarda kayalar üzerinde nadirde olsa örnekleri vardır. Koyu yeşil renginde yaprakları vardır. Yapraklar uzun sapların ucunda tekli olarak yer alır. Zarif yapıları ile dikkat çeken etli yapraklara sahiptir.
Para bitkisi hakkında bilgiler
- Pilea peperomioides ılıman iklimleri sever.
- 10 santigrata kadar düşük sıcaklıkları tolere eder daha düşük sıcaklıklarda bitki ölmeye başlar.
- Genellikle iyi ortam koşullarında ev bitkisi olarak yetiştirilir.
- Nem seven bir bitkidir. Uygun nem koşullarında canlı sürgünler verir.
- Çok ışık alan yerleri sever fakat direk güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken bir bitkidir.
- Hızlı büyüme gösteren bir bitkidir.
Pilea bakımı nasıl yapılır?
Para bitkisi bol ışık sever fakat direk güneş ışığına maruz kalınca tepki verir ve yapraklarında ani kayıplar başlar. İlkbahar aylarında gelişim göstermeye başlar ve sonbahar sonlarına kadar gelişimine devam eder. Bu dönemlerde uygun gübreleme yapılarak bitkinin gelişimi desteklenebilir. Pilea bakımı yapılırken gübrelemede yavaş salınım yapan gübreler tercih edilmelidir. Pilea peperomioides orta derecede sulama sever, toprak ne kuru olmalıdır nede çok ıslak bırakılmalıdır, hatta köklere doğru biraz kuruluk bitkinin daha iyi gelişim göstermesini sağlar. Drenajı iyi bir saksı ile suyun saksıdan doğru bir ortam oluşturularak uzaklaştırılması sağlanabilecektir.
Para bitkisi yaprak altlarında minik beyaz görünümler oluşmuşsa eğer yüksek olasılıkla bu bitkinin sulama suyundan kaynaklanan bir problemdir. Sulama suyu olarak içme suyu yerine çeşme suyu tercih ederseniz eğer bitki su yolu ile aldığı fazla klor ve tuza bu şekilde minik beyazlıklarla tepki verecektir. Fazla sulama yapıldığında ise para bitkisi yaprak sararması ile tepki verecektir. Pilea bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise saksı değişimidir. Eğer bitkiniz saksı deliklerinden kök çıkarmaya başlamış ise saksınızın değişim zamanı gelmiştir. Sadece bir boy büyük saksı ile değişim gerçekleştirilmelidir. Toprak değişimi mutlaka kaliteli çiçek toprağı ile yapılmalıdır.
Pilea bitkisinin çoğaltılması
Pilea çoğaltma oldukça kolaydır. Çünkü bitki kendi toprağında minik sürgünler vererek yavrular oluşturur. Bu yavruların tek başlarına tutunabilecekleri kanısına vardığınız zaman topraktan ayırarak yeni bir Pilea elde edebilirsiniz. Bu şekilde gerçekleştireceğiniz Pilea çoğaltma işleminde yavruları suya koyarak bir iki hafta kadar kök oluşturmalarına imkan sağlarsanız eğer direk toprağa ektiğiniz bitkilerden daha sağlıklı bitkiler elde edeceksinizdir.