Dikey Orman Milanoda Yeşil Mimarinin Simgesi Bosco Verticale

Bosco Verticale

Bosco verticale İtalya’da yeşil mimarinin en güzel simgelerinden biridir. Yapımına 2007 yılında başlanan ve 2014 yılında tamamlanan proje türkçede dikey orman anlamına gelmektedir. Bu aynı zamanda tüm dünyada, özgün, belli başlı yapılar ile hayatımıza dahil olan yeni bir mimari akımın adıdır. İtalya mimarisi bu farklı soluk ile mimar ve kent plancısı Stefano Boeri öncülüğünde tanıştı. Projede Stefano Boeri dışında mimar Gianandrea Barreca ve Giovanni La Varra yer aldı.

Dikey Orman/Bosco verticale, Stefano Boeri tasarımı.

Klasik İtalya mimarisi olarak adlandıramayacağımız, dünyanın en özel yapılarından biri olan Bosco verticale farklı yüksekliklerde iki kuleden oluşmaktadır. Kulelerden biri 110 metre yüksekliğinde diğeri ise 76 metre yüksekliğe sahiptir. Kulelerin dış cepheleri birbirinden farklı ağaç, ağaçcık ve çalı ile yapılmış plantasyona sahiptir. Yeşil mimari projenin her alanında tasarıma yön vermiştir. Girintili çıkıntılı balkonlar üzerinde gerçekleştirilen bitkilendirme çalışması, bu iki kuleyi dikey orman haline getirmiştir.

Dikey Orman/Bosco verticale, Stefano Boeri tasarımı.

Dikey orman ve yaşayan cepheler

Dikey orman Milano’da minimum yer kaplayarak maksimum görsel etki yaratmıştır. Aynı zamanda tasarımın yaşayan cepheleri, ekosisteme yarar sağlamış ve yeşil mimari, sürdürülebilir mimarinin en güzel örneklerinden biri olmuştur. Binanın yüksek oksijen üretmesi, karbondioksit emilimi yapması bir yana dursun, alan sakinlerine sunduğu mikroklima etkisi ile İtalya mimarisi örnekleri içinde kendine özel bir yer ayırmıştır.

Dikey Orman/Bosco verticale, Stefano Boeri tasarımı.

Dünyanın ilk dikey ormanı Bosco Verticale

Bosco verticale tasarımcılarına uluslararası alanda pek çok ödül kazandırmış bir projedir. Proje dünyada ki ilk dikey orman örneği olarak literatüre geçmiştir. Proje 3.000 metrekare kentsel alan üzerine kurulmuş olup, 30.000 metrekare ormanlık alan oluşturmuştur. Projenin plantasyonunda 800 adet ağaç, 780 adet ağaçcık, 15.000 adet yer örtücü, 5000 adet ise çalı yer almıştır. Projenin etkili plantasyonu yanında ağaçlar arasına yerleştirilen kuş yuvaları ile bu alanın ağaçlara, bitkilere, insanlara ve kuşlara yaşama alanı oluşturduğu görülmektedir.

Dikey Orman/Bosco verticale, Stefano Boeri tasarımı.

Pencere pervazları ve balkon kirişlerine yerleştirilen bitki kasaları ile bitkiler için yaşam ortamı oluşturulmuştur. Bosco verticale baktığınızda ihtişamlı ve estetik orman görüntüsünü çok sayıda bitkinin yaşayan cephe plantasyonunda yer alması ile kazanmamıştır. Bitkilerin farklı türlerinin farklı boy ve ebatlarla bir araya getirilmesi etkili bir cephe plantasyonu yapılmasına olanak sağlamıştır. Bitkilendirme yapılırken bitkilerin mevsimsel renk değişiklileri dikkate alınarak planlama yapıldığı için dikey orman her mevsim farklı renkleriyle önemli bir peyzaj etkisi oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir