Sille, Konya’nın 8 km kadar kuzeybatısında derin ve dar bir vadi içerisinde yer alan tarihi bir mahalledir. 5000 yıllık tarihe sahip olan bu yerleşim alanı Konya içerisinde Erken Hristiyanlık dönemi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlerin izlerini taşımaktadır. Sille mimarisi ortasından geçen Sille deresinin iki yakasına damsız ve amfi sistemi ile yerleştirilen yapılardan oluşmaktadır. Bu yapılar alanda antik kübik mimarisini oluşturmuştur.
Sille dar, dik ve engebeli sokaklardan oluşan bir yerleşim alanıdır. Yerleşim planlaması bu dik arazide teraslar oluşturularak ve bu teraslara çoğunlukla damsız evler yapılarak gerçekleştirilmiştir. İki yaka şeklinde planlanan bu sistemde, Sille deresi üzerinde yer alan yeni ve eski köprüler iki yakayı birbirine bağlamakta kullanılmıştır.
Sille mimarisi bir veya iki katlı müstakil konutlardan oluşmaktadır. Konutların ana malzemesinin taş olduğu ve bu taşın Sille taşı olarak bilinen bölgeye özgü bir malzeme olduğu bilinmektedir. Konut yapıları incelendiğinde taşın yanı sıra ahşap detaylara da yer verildiği görülmektedir. Özellikle hatıllarda, pencere ve çıkıntılı balkon detaylarında ahşap işçiliğinin izleri yer almaktadır.
Sille tarihi yapıları ve Sillede gezilecek yerler
Sille tarihi incelendiğinde erken Hristiyanlık tarihi için yerleşimin önemli bir merkez olduğu görülmektedir. Döneme ait önemli kiliseler Sillede gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle Aya Elenia Kilisesi bölgenin öne çıkan yapıtlarından biridir.
Aya Elenia Kilisesi’nin yapım tarihine yönelik farklı rivayetler vardır. Yapının giriş kapısının üzerinde yer alan onarım kitabesine göre yapını tarihi 327 yılını belirtse de bu tarihi abartılı bulan tarihçiler ve araştırmacılar olmuştur. Tarih boyunca belirli dönemlerde onarım ve restorasyon geçiren yapının mevcut durumu korunmaya çalışılmış ve yapı Sille mimarisi içerisinde önemli bir yere sahiptir.
Gezilecek yerler listesi
- Aya Elenia Kilisesi
- Ak Medrese
- Mağara Kiliseleri
- Tarihi Hamamları; Çarşı Hamamı, Subaşı Hamamı
- Tarihi Sille Müzesi
- Zaman Müzesi
- Tarihi Camiler
- Geleneksel mimarisi ile yapılmış konakların yer aldığı Sille sokakları
Sille tarihi konaklarının yer aldığı sokaklar zeminde çoğunlukla taş döşeme kullanılarak tasarlanmıştır. Eğimli alanda su drenajını sağlayabilmek için sokaklar dıştan ortaya doğru eğimli bir yapıda ve ortadan su akışını sağlayacak bir oluk oluşturularak planlanmıştır. Konutlaşma da yeni yapılaşmanın eski dokuya uyumlu bir şekilde ilerlediği gözlemlenmiştir.
Sille’nin bir başka zenginliği ise camileri. Sille sokaklarında gezerken birbirinden farklı mimarileri ile dikkat çeken camiler çıkıyor karşınıza. Ahşap, demir ve taş işçiliğinin hem iç mekanda hem de dış mekanda görüldüğü bu camiler içerisinde en heybetlisi kitabesine göre yapımı H.1280/M.1863 yıllarını göstermekte olan Ak Camidir. 400 metrekare alana sahip olan caminin mihrap ve minberlerinde ajur tekniği kullanılarak yapılmış bitkisel süslemelere yer verilmiştir. Sille’nin birbirinden estetik mimarisine sahip camileri Sillede gezilecek yerler içerisinde mutlaka yer vermeniz gereken yapılardır.