Unutma beni çiçeği latince adı Myosotis L. olan bitkidir. Çoğunluğu çok yıllık fakat bazı türlerinde tek yıllık özellik gösteren bir bitkidir. 50’nin üzerinde farklı türü vardır. Ülkemizde unutma beni çiçeği yanı sıra fare kulağı bitkisi olarak da adlandırılmaktadır. Bitki Boraginaceae ailesine aittir. Çiçekleri ile etkili bir bitkidir. Yaygın olarak küçük mavi çiçekleri ile dikkat çeken bitkinin beyaz ve pembe renklerde çiçek açan türleri de mevcuttur. Çiçekleri eşit boyda 5 taç yaprağa sahiptir. Myosotis türlerinin büyük bir kısmı Yeni Zellanda’ya özgüdür.
Bitkinin dip kısımları çok dalıdır. Yaklaşık 25 cm – 40 cm kadar ince saplar üzerinde hafif tüylü yapıda yeşil yapraklar vardır. Etkili küçük mavi çiçekler sap uçlarında yer alır. Unutma beni çiçeği Nisan ayından başlayarak Eylül ayı sonlarına kadar çiçeklenme gösterir. Çiçeklenme aralığı türlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı türlerde çiçeklenme Nisan – Temmuz döneminde gerçekleşirken, bazı türlerinde Nisan – Eylül döneminde gerçekleşir.
Kırsal alanlarda yüksek rakımlarda bolca görülen bir bitkidir. Doğal peyzaj, kırsal peyzaj alanlarında ve bu alanların projelerinde kullanımı uygundur. Ayrıca bitkiye kaya bahçesi tasarımlarında da yer verilebilir. Fakat bu alanlarda bitkinin verimli toprak istekliliği unutulmamalıdır.
Myosotis bakımı yapılırken nelere dikkat edilmeli?
Hava akımının iyi olduğu alanlarda yetişme gösterir. Bu nedenle Myosotis bakımı peyzajda genellikle dış mekanlarda yapılır. Bol güneş ışığı seven bir bitkidir, yarı gölge mekanlarda da iyi bir toprak yatağında gelişim gösterir. Myosotis bakımı için toprak önemli bir unsurdur. Doğal topraklarda ve besin yönünden zengin topraklarda güzel gelişim gösterir. Bitki toprağını ve yerini sevmediği zaman solgun bir gövde oluşturur. Çimlenme döneminde düzenli sulama ister. Bitkinin bazı türleri sucul özellik gösterir. Myosotis scorpiodes türü Myosotis L. türleri içesinde sucul özellik sergileyen en bilinen türdür.
Unutma beni çiçeği çoğaltma
Unutma beni çiçeği çoğaltma ve yetiştirme iki şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan en sık tercih edileni tohumla üretimdir. Bitki tohumları yaz aylarında toprağa serpiştirilerek düzenli sulama yapılması ile çimlenmeye başlar. Bitkinin çimlenme süresi 2-3 hafta aralığında sürmektedir. Unutma beni çiçeği çoğaltma için kullanılın bir diğer yöntem ise kökten ayırma yöntemidir. Bu yöntem özellikle etrafında çok yavru üreten bir çiçek olduğu için başarılı sonuçlar doğurur. Bitkinin sonbahar aylarında etrafında oluşan yeni yavru bitkileri ayrılarak yeni bitkiler elde edilir.