Deve tabanı latincesi Monstera deliciosa olan bitkidir. Bitkinin latincesi lezzetli canavar anlamına gelmektedir. Yırtılmış iri yapraklı tropikal bir türdür. Yayılıcı, tırmanıcı hatta istila edici bir bitkidir. Son yıllarda ev bitkilendirmesi için çokça tercih edilen, hatta plant evlerin çoğunda olmazsa olmaz dediğimiz bir tür haline gelmiştir. Parlak yeşil renkli iri yaprakları ile son derece dekoratif bir bitkidir. Monstera bakımı kolay bir bitki olsa da ortam istekliliği yüksektir. Doğru ortam koşulları sağlanırsa eğer kocaman yaprakları ile bulunduğu alanı adeta hakimiyeti altına alır. Güçlü bir yapısı vardır, iri yapraklarını tutan kalın yaprak sapları mevcuttur. Yaprakları büyüdükçe yırtılır ve çok şık bir dekoratif etki yaratır.
Deve Tabanı Bakımı
Farklı deve tabanı türleri mevcuttur. Bazı deve tabanlarının yaprakları az yırtıklara sahipken bazılarının yaprakları bol yırtıklıdır. Deve tabanı bakımı yapılırken özellikle yapraklarına özen gösterilmelidir. İri yapraklarını tozlandıkça hafif nemli ve yumuşak dokulu bir bezle silmek gerekir. Bitki çok sevdiği bu duruma pozitif tepki verir. Hatta haftada bir defa yapraklarına su püskürtmek bitkiye çok iyi gelecektir. Monstera bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurda hava akımıdır. Hava akımından fazla ile etkilendiği için bitkinizi hava akımı olmayan köşelerde konumlandırmalısınız. Deve tabanı adeta bir nem canavarıdır. Nemli ve yarı gölgeli ortamları çok sever.
Monstera nasıl bir saksıya dikilmeli?
Deve tabanı bakımı yapan kişiler çok iyi bilir ki, bu bitki saksısına bir türlü sığmaz. Kök yapısı devamlı çoğalan bir bitkidir. Monstera deliciosa her tarafından çıkan hava köklerine sahiptir. Adeta bir fare kuyruğunu andıran hava kökleri bitki büyüdükçe saksısından taşmaya başlar. Kök yapısı bu denli gelişim gösteren bir bitki için saksı seçimizi mutlaka derin ve büyük saksılardan yana olmalıdır.
Deve tabanı nasıl sulanmalı?
Monstera bakımı yapılırken sulama önemlidir. Hatta ev bitkilendirmesi yapan kişilerin tüm bitkiler için en sık yaptığı yanlışların başında fazla yada eksik sulama gelir. Su istekliliği bitkinin türüne göre değişiklik göstermektedir. Suyu seven deve tabanı uzun süre susuz bırakılmamalıdır. Toprağında kuruluk hissedildiğinde mutlaka sulanması gerekir. Özellikle yaz aylarında toprak kuruluğu takip edilerek bitkinin sulaması gerçekleştirilmelidir. Fazla sulama ise bitkinin yapraklarından su damlamasına sebep olur. Bu durum halk arasında ‘deve tabanı yaprakları ağlaması’ diye tabir edilir. Böyle bir yaprak damlaması ile karşı karşıya kaldığınızda sulama zamanları arasında geçen süreyi uzatmanız gerekmektedir.
Deve tabanı nasıl çoğaltılır?
Monstera çoğaltma sabır isteyen bir durumdur. Ev bitkilerindirmesi yapan kişilerce seveni çok olan bu bitkiyi suda köklendirmek uzun bir süreç ister. Bu süreci bir nebze olsun kısaltmak için çeliğin doğru yerden alınması gerekir. Yukarıda yer alan fotoğrafta bitkinin organları yer almaktadır. En doğru çelik şekilde de gösterdiğimiz gibi iki yaprak sapının birleştiği, hava köklerinin hemen altında yer alan boğumdan alınır. Bu şekilde aldığınız çeliği su dolu cam bir kabın içerisine yerleştirerek Monstera çoğaltma gerçekleştirebilirsiniz. Köklenme 1 – 2 ay kadar uzun bir sürede gerçekleşecektir.