Ficus lyrata, o bir ev nazlısı! İri yeşil yaprakları ile dekoratif yönü oldukça kuvvetli olan Ficus lyrata her plant insanının sahip olmak istediği ama yüksek çevre istekliliği nedeni ile bakarken zorlandığı bir bitkidir. Dut ve incir ağaçlarının da ait olduğu Moraceae familyasına aittir. Anavatanı Afrika’dır. Yaprakları kemanı andırdığı için keman yapraklı kauçuk adını almıştır. Tropikal ve subtropikal bir bitki türüdür. Bitki evde bakımı zor olsa da plant evlerin vazgeçilmezidir.
Ficus lyrata‘nın yaygın olan iki türü vardır. Bu türlerin ikiside ev bitkiledirmesinde kullanılmaktadır. Türlerden biri kısa, koyu yeşil ve sık yapraklı Ficus lyrata ‘Bambino’, diğeri ise oldukça uzayabilen ve daha seyrek yapraklı Ficus lyrata ‘Artificial’dir . Bambino türü olan Ficus lyrata bakımı yapısı daha dayanıklı olduğu için diğerine kıyasla daha kolaydır.
Ficus lyrata bakımı
Keman yapraklı kauçuk yaprakları kalın ve parlaktır. Yapraklarının sert yapısı dokunulduğunda kırılma hissi yaratır. Yapraklarında çok belirgin damarlar mevcuttur. Eğimli ve kıvrımlı bir yapısı vardır. Keman yapraklı kauçuk yapraklarında kuruluk görüldüğünde yaprağın kuru kısmı bir makas yardımı ile kesilerek uzaklaştırılmalıdır.
Bitki ani sıcaklık değişimlerine maruz bırakılmamalıdır. Yüksek sıcaklıklara karşı toleranslıdır, fakat düşük sıcaklıkları tölere etmez. 10 santigrat dereceden daha düşük bir sıcaklıkta bitki ölmeye başlar.
Bol drenajlı geçirgen toprakları sever. Sulaması seyrek aralıklarla bolca gerçekleştirilmelidir. Sulandıktan sonra bitkide kök çürümesi oluşmaması için saksı tabağında ki su ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Işık istekliliği yüksektir. Ficus lyrata bakımı zor bitki olarak nam salmıştır. Bunun en önemli nedeni evde doğru ışık ortamının bitki için sağlanmamasıdır. Unutulmamalıdır ki Ficus lyrata anavatanı Afrika olan bir bitkidir. Bu nedenle ışık ve güneş istekliliği oldukça yüksektir. Bitki ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir. Evlerde ise onu güneş ışığının bol olduğu alanlara yerleştirmeniz doğru olacaktır. Yaz aylarının yoğun güneşli dönemlerinde ise güneş ışığına direk maruz bırakmamaya özen göstermelisiniz. Bu dönemlerde direk güneş ışığı yapraklarında kurumalara ve kırılmalara neden olacaktır. Işık konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer durumda bitkinin yönüdür. Ficus lyrata ışığa doğru yönelim gösterir bu nedenle onu 1-2 haftada bir yerinde yönünü değiştirmelisiniz. Bu şekilde bitkinin düzgün bir form almasını sağlayabilirsiniz.
Keman yapraklı kauçuk nasıl çoğaltılır?
Bakımı ve ev ortamında hayata tutundurulması oldukça zor olan Ficus lyrata nasıl çoğaltılır? Bakımı zor olsa da üretimi ve çoğaltılması kolay olan bir bitkidir Ficus lyrata. Kauçuğunuzu üst sürgününden kesin ve su dolu cam bir kabın içerisinde köklenmesini bekleyin. Kesim işlemini sapın iki boğum arasından gerçekleştirin.
Yapraklarından Ficus lyrata nasıl çoğaltılır? Keman yapraklı kauçuğunuzu sadece yaprağından çoğaltmanızda mümkündür. Yaprağı sapa doğal bağlanma noktasından kesin ve su dolu kabın içine koyun. Her iki durumda da suda köklenme meydana gelecektir. Fakat birinci durum sürgünden alınan çelikle üretim daha başarılı sonuçlar doğuracaktır.
Keman yapraklı kauçuk çoğaltma için kesilen sürgün bitkinize zarar vermeyecektir. Sonraki fotoğrafta gördüğünüz gibi kesilen yerden yeni filizlenmeler başlayarak bitkiniz gelişimini sürdürecektir. Hatta bu durum lyratanızın yeni dallar oluşturmasını da sağlayacaktır. Bu teknik ile bitkinizi hem çoğaltmış hem de daha formlu bir yapıya sahip olmasını sağlayacaksınız.
Suda köklenmesi için bıraktığınız Ficus lyrata 4-5 hafta sonra kök sürgünleri vermeye başlayacaktır. Bu süreç içinde suda tortulaşmalar ve bulanıklaşmalar olduğunda çeliklerinizin bulunduğu suyu yenilemeniz gerekmektedir. Sabırla yeni kök sürgünleri oluşmasını bekleyin. Yeterli sayıda büyümüş ve gelişmiş kök sürgünlerine sahip olduğunuz zaman dikimi gerçekleştirebilirsiniz.