Calathea Orbifolia; Kalatya, Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Calathea orbifolia etkileyici dekoratif yaprakları ile ev bitkileri içerisinde en çok tercih edilenler arasında yer alır. Ülkemizde Kalatya olarak veya dua çiçeği olarak adlandırılmaktadır. Bitkinin anavatanı Güney Amerika ülkesi Bolivya’dır. Tropikal bir türdür. Bolivya Yağmur Ormanları bitkinin en güzel örneklerinin bulunduğu alandır. Doğal yaşam ortamında 1-2 metreye kadar boy yapar, 60 cm kadar yaprakları genişleyebilir. Fakat ev ortamında bu boyutları elde etmek zordur.

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Bitkinin peyzaj etkisi alaca şeritli yapraklarıdır. Yaprakları oldukça yumuşaktır. Bitki doğal ortamında çiçek açabilse de, ev bitkisi olarak ülkemizde çiçek açması çok nadir görülebilen bir olaydır. Calathea orbifolia bakımı zor olan ev bitkileri arasında yer alır. Uygun yaşam ortamını evde sağlayabilen plant insanları ilgi çekici yaprakları olan bu bitki ile muhteşem bir ev peyzajı yakalarlar.

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Calathea orbifolia bakımı

Yüksek nem ister. Kalatya bakımı yaparken evde en çok yaşanan sorunların başında bitkiye doğru nem ortamı sunulamaması gelir. Tahmin etmelisiniz ki doğal yaşam ortamı Yağmur Ormanları olan bitkinin nem istekliliği oldukça yüksektir.

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Calathea orbifolia ışık istekliliği

Siz siz olun onu asla direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Direk güneş ışığına maruz kaldığında bitkiyi kaybetmeniz çok olasıdır. Kalatya bakımı yapacaksanız eğer eviniz güney cephedeyse mutlaka pencerelerden uzak köşelerde konumlandırın. Kuzey cephelerde ise aydınlık köşeleri seçebilirsiniz fakat yine de pencerelerle arasına 1 metre mesafe koymanız gerekecektir. Gün içinde ışık alan aydınlık, yarı gölge ama asla direk güneş almayan yerleri sever. Güneşe maruz kaldığında yapraklarının aniden yanmaya başladığını göreceksiniz.

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Calathea orbifolia toprak istekliliği

Kalatya bakımı noktasında dikkat edilecek bir diğer unsurda topraktır. Lifli ve geçirgen yüksek nemli toprakları sever. Toprak kalitesi iyi olmalıdır. Bakımı zor ve nazlı bir bitki olan dua çiçeği için asla bahçe toprağı tercih etmemelisiniz. İçine biraz perlit, biraz torf, biraz cocopeat, biraz çakıl katılmış iyi kalite toprakla ona iyi bir yatak hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Kalatya saksı değişimi ne zaman yapılmalıdır?

Bitkinin saksı değişimini Nisan-Mayıs aylarında gerçekleştirmelisiniz. Günün erken saatlerinde mevcut saksısından 1 numara büyük saksı ile değiştirmelisiniz. Toprağının kuruduğunu hissettiğinizde saksı değişim vakti gelmiş demektir.

calathea orbifolia, kalatya, dua çiçeği

Dua çiçeği sulama

Su istekliliği yüksek bir bitkidir. Düzenli sulama ister. Özellikle yaz aylarında kalatya bakımı yapanların bitkiyi sabah akşam sulamaları gerekebilir. Toprağı sürekli nemli olmalıdır. Toprağa dokunduğunuzda kuru hissettiğinizde hemen sulamalısınız. Çeşme suyu yerine içme suyu tercih etmelisiniz. Özellikle yaprak sağlığı için klorlu su kullanmamalısınız. Düzenli sulama yapınız fakat köklerinin su içerisinde bırakırsanız kök çürümeleri başlayacaktır. Bunun için saksı tabağı kontrolü yapınız. Tabakta su birikiyorsa köklerde çürümeler vardır.

Sıcaklık

Calathea orbifolia için 18-20 derece oda sıcaklığı iyi bir ortam oluşturur. Dua çiçeği 15 derecenin altına düşen sıcaklıkları tölere etmez.

2 thoughts on “Calathea Orbifolia; Kalatya, Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

  1. Merhaba,
    Yaklaşık 1 ay önce internetten orbifolia aldım. Geldiğinde güzeldi, birkaç yaprak ucu kuruması vardı fakat sorun edilecek kadar büyük değildi. Dün saksı değişimi yaptım kökler saksıyı çok doldurduğu için ve 1-2cm daha büyük saksıya aldım. Eski saksıdan çıkarıp banyoda köklerini ve yapraklarını güzelce yıkadım. (4 yapraklı bir bitki ve 3-4 tane de rizom kökü vardı.) Sonrasında kendi hazırladığım toprak karışımına (6 ölçü hindistan cevizi torfu, 1 ölçü pomza taşı bir ölçü lav taşı, 1 ölçü vermikülit, bir ölçü perlit, 1 ölçü orkide toprağı) diktim ve peşinden deliklerden su çıkana kadar suladım. Ertesi gün bitkinin bütün yaprakları eğilmeye başladı ve düştü. Hiçbir yaprağı ayakta duramıyor. Sebebini anlayamıyorum. Bitkiyi kaybetmek istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Merhaba, Calathea orbifolia son derece hassas bir bitkidir. Bitkinin saksı değişim dönemi Nisan-Mayıs aylarıdır. Yaz döneminde saksı değişimi yaptığınız için büyük ihtimalle bitkiniz hassasiyet gösterdi. Ayrıca yeni yer değiştirmiş olan bitkiler için kısa süre sonra toprak ve saksı değişikliği yapılması önerilmez, bitkiler kısa aralıklı iki farklı değişime tepki vermektedir. Bitkinizi nemli tutmaya ve yapraklarını sprey ile nemlendirmeye devam etmenizi tavsiye ederiz. Hastalanarak ölen yaprakları temiz bir makas ile keserek alınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir