Ortanca çiçeği anavatanı Japonya olan bir bitkidir. Bitkinin yaklaşık 70 farklı türü bulunmaktadır. Latince adı Hydrangea macrophylla olup, oldukça iri ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Çiçekleri beyaz, pembe, mor, eflatun, mavi, bazı türlerinde ise hibrit renklerdedir. Çiçekleri ile etkilidir ve 1 metre ve 3 metre arasında boy yapabilmektedir. Yerini sevmiş bir ortanca çiçeği oldukça hacimli bir görüntüye kavuşur.
Bitki kış döneminde yapraklarını döker ve kaligrafik bir görüntü oluşturur. İlkbahar başlarında çiçek açmaya başlayan Hydrangea macrophylla sonbahara kadar çiçekleri ile etkilidir. Doğal ortamlarında yabani bir şekilde yetişen ortancaların çiçeklenmeleri daha azdır.
Ortanca bakımı ve toprak seçimi
Toprak seçimi ortanca bakımı için son derece önemlidir. Ortanca çiçeği nemli ve asidik toprakları sever. Toprağına yanmış hayvan gübresi ve perlit eklemek gerekir. Toprağın asit seviyesi bitkinin çiçeğinin rengini belirlemektedir. Düşük asidik düzeyinde yetişme gösteren ortanca beyaz renkte olmakla birlikte toprağın asidik seviyesi arttıkça bitkinin çiçekleri seviyesine göre pembe, mor, eflatun, mavi renklerini almaktadır.
Sulama ortanca bakımı için önemli olan bir diğer konudur. Nemli ortamları seven bitkinin toprağının kuruması beklenmeden sulama yapılması gerekmektedir. Üst toprak hafif kurumaya başladığında sulama yapmak ortanca bakımı için önemlidir. Ortancalar yarı gölge alanları severler, bitkinin yaprakları ve çiçeklerinin direk güneş ışığına maruz kalması bitkiye zarar vermektedir. Bu nedenle bitki özellikle dış mekan peyzajında kullanılıyorsa duvar diplerinde konumlandırılır. Özellikle ortanca bitkisi yakıcı öğleden sonra güneşinden korunmalıdır.
Bitkinin yetişmesi için gerekli olan optimum sıcaklık 16 derece ve 23 derece aralığındadır. Aşırı yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları bölgelerde ortancalar çiçek açmaz. Kışın soğuk havaları -10 dereceye kadar tolere edebilirler. Kış aylarında aşırı düşük sıcaklıklardan ve donlardan bitkinin korunması gerekmektedir.
Hydrangea macrophylla çoğaltma nasıl yapılır?
Bitkiden çelik alarak ortanca çoğaltma gerçekleştirilebilir aynı zamanda tohumla da ortanca çoğaltma yapılabilir. Hydrangea macrophylla bitkisinden aldığınız bir dal çeliğini toprağa batırarak köklendirme sağlayabilirsiniz. Ortanca çoğaltma da kullanılan bir diğer yöntem ise kökten ayırmadır. Ana bitkinin oluşturmuş olduğu yan kökleri birbirinden ayırma yöntemi ile yeni bir bitki elde edebilirsiniz. Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha başarılı sonuçlar doğurur.
Ortanca maviye nasıl dönüştürülür
Dibine yanmış büyük baş hayvan gübresi ve suyun içine şap koyup dökerseniz toprağın asiti yükselir çiçekler mavi açar baharda başlamak gerekiyor.