Prens Mikasa Anı Bahçesi Kırşehir Kaman ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kaman Kalehöyük Kazıları kapsamında çalışma yapmak için bölgeye gelen Prens Takahito Mikasa anısına tasarlanmış olan bahçe bugün binlerce ziyaretçisi ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
Bahçenin ilk planı 1988-89 yılları arasında oluşturulmaya başlanmıştır. 1993 yılında ise yapımı tamamlanmıştır. Kırşehir Japon Bahçesi, Prens Mikasa Japon Bahçesi, Kaman Japon Bahçesi veya Prens Mikasanomiya Anı Bahçesi gibi farklı isimlerle ünlenmiş bir bahçedir.
Kırşehir Japon Bahçesi’ne tasarım ödülü
Avrupa Merkezi Mimarlık Sanat Çalışmaları ve Kentsel Tasarımları ile Chicago Kütüphanesi tarafından 2010 yılında 46 ülkenin çok sayıda yeşil alan projesinin yer aldığı organizasyonda Prens Mikasa Anı Bahçesi ‘Green Good Design Award 2010’ ödülünü alarak 2010 yılının ‘En İyi Yeşil Alan Tasarımı’ olarak tescillenmiştir.
Prens Mikasa Anı Bahçesi yapısal ve peyzaj analizi
Bahçe 21.620 metrekare alan üzerine planmış olup, bu alanın 15.560 metrekaresi tamamen çim zemin üzerine tasarlanmıştır. Alan incelemesinde Kırşehir Japon Bahçesi genelinde homojen bir yeşil çim alanın etkin olduğu gözlenmiştir. Çim alanların aralarında taş ve çakıl kullanılarak tasarlanan yürüyüş yollarına sarmaşıklı arkatlı geçitler ve taş merdivenler eşlik etmektedir.
Prens Mikasa Anı Bahçesi bitkisel karakteri açısından incelendiğinde alanda hem geniş yapraklı hem de iğne yapraklı bitkilerin birlikte planlandığı görülmektedir. Çok sayıda farklı tür bitkinin yer aldığı bitkilendirmede 2380 adet ağaç, 14100 adet ise ağaçcık yer almaktadır. Özellikle yürüyüş yolları ve kot farklılıklarının arasında çok sayıda çalı grubu ile plantasyon yapıldığı tespit edilmiştir. Alanda bitkilerin hemen altlarına yerleştirilen isimlikler ise Kaman Japon Bahçesi için başarılı bir botanik dokusu oluşturmuş.
Japon bahçe tasarımlarının en önemli unsurlarından biri olan su, Kaman Japon Bahçesi içerisinde de suni yapılarla yer almaktadır. 3500 metrekare alanda irili ufaklı gölet tasarımlarının yer aldığı, bu göletlerin zemini ve çevrelerinde doğal taş ve kayalarla tasarım yapıldığı gözlemlenmiştir. Bahçenin geneline yayılan yapay olmayan doğal temanın su öğelerine yansıtıldığı görülmüştür.
Su çevrelerinde sıklıkla ibreli çalı gruplarının yer aldığı, göletler üzerine ahşap köprüler atıldığı görülmektedir. Kırşehir Japon Bahçesi genelinde az sayıda oturma elemanına yer verildiği tespit edilmiş olup, bu durumdan alanda gezinti amaçlı bir rekreasyonun planlandığı anlaşılmaktadır.
Bahçenin hemen girişinde bulunan karşılama ve güvenlik ünitelerinin tam karşısında yer alan çim tepesi ile örtülü Kaman Kalehöyük Müzesi alanın cazibesini artıran bir diğer unsur. Hem japon bahçesi temasının hem de arkeolojik bir müze planlamasının bir arada tasarlandığı bu proje ülkenin konsept yeşil alan tasarımları arasında yer almaktadır.