Ülkemizde süs yoncası, uyku çiçeği, mor yonca, sahte yonca gibi isimler ile bilinen Oxalis triangularis bitkisi hem iç hemde dış mekan bitkilendirmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Çok yıllık bitkiler arasında yer almaktadır. Bitki Oxalidaceae ailesine aittir. Bitkinin anavatanı ise Güney Amerika’dır. Bitki yapraklarının şekli itibari ile süs yoncası, sahte yonca, mor yonca gibi isimler almıştır. Fakat yoncalardan farklı bir cinse aittir.
Süs yoncası bakımı
Oxalis bakımı hem iç hemde dış mekanda gerçekleştirilebilir. Bahçe ve balkonlar içinde oldukça dekoratif etkisi olan bir türdür. Hafif gölge alanları sever. Güneş ışığına bir kaç saat maruz kalmak bitkiye zarar vermese de aşırı güneş ışığı aldığı zaman bitki zarar görür. Dış mekanlarda konumlandırıldığı zaman kuytu alanları tercih ederseniz bitkiniz iyi bir gelişme gösterir. Bitki zehirli bir türdür. Evde süs yoncası bakımı yaparken bitkiyi çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı bir alana yerleştirmek doğru bir tercih olacaktır. Yenilmemesi gereken bir bitkidir, özellikle yumru kökleri etkili zehir barındırır.
Toprak istekliliği çok yüksek olmasa da geçirgen topraklarda daha iyi gelişme gösterir. Hafif geçirgen bir toprak elde etmek için ponza taşı, kil taşı, orkide toprağı gibi karışımları torf toprak karışımına ekleyerek Oxalis triangularis için iyi bir yatak oluşturabilirsiniz. Süs yoncası bakımı yapılırken sulama hassas bir konudur. Yumrulu kökleri olan bitki fazla sulamaya karşı hassasiyet gösterir. Toprağını çok kurutmamak kaydı ile fazla sulamadan uzak durulması gerekmektedir. Toprağı orta derece kuruduğunda sulama yapılması uygundur.
15-20 derece sıcaklıklar en sevdiği ortam sıcaklıklarıdır. Fakat gölge dengesi iyi sağlandığı zaman daha yüksek sıcaklıkları da tolere edebilmektedir. Oxalis tiangularis nem isteği çok yüksek olan bir bitki değildir. Ortamın ortalama nem dengesine uyum sağlayabilmektedir. Oxalis bakımı yapılırken bitkiye büyüme döneminde ayda bir veya iki ayda bir bitki besini vermek yeterli olacaktır. Bitkinin uyku dönemlerinde bitki besini kesinlikle verilmemelidir.
Oxalis saksı değişimi
Süs yoncası bakımı için önemli olan bir diğer konuda saksı değişimidir. Bitkinin saksısını 2 veya 3 yılda bir değiştirmeniz yeterli olacaktır. Fakat bitkin”iz iyi bir gelişme göstermiş ise ve saksısının artık bitkiniz için yeterli olmadığını düşünüyorsanız, değişimi gerçekleştirebilirsiniz. Oxalis bakımı yapılırken saksı değişimi için en uygun aylar bahar aylarının serin dönemleridir. Bitki uyku halindeyken saksı değişimini gerçekleştirmek gerekmektedir. Yaz dönemlerinde saksı değişimi önerilmemektedir.