Peyzaj tasarım projesi detaylarını incelemeye devam ediyoruz. Özellikle konut alanları peyzaj tasarımları söz konusu olduğunda bina girişlerine özgün ve fonksiyonel tasarımlar yapılması kaçınılmaz oluyor. 48 konutluk 6 bloktan oluşan projemizde de bina girişleri planlaması yapılırken estetik etkilerin yanı sıra kullanışlılığında bir arada barındırılması tercih edildi. Konut peyzajı tasarlanırken oturma birimleri gölgelendirme birimleri gibi farklı fonksiyonlar bir arada planlandı.
Peyzaj tasarım projesi konut girişlerinin planlaması
Bina girişinde bina panjur malzemesi ile aynı özellikte fonksiyonel bir gölgelendirme birimi tasarlandı. Bu tasarımda iki ayrı modül bir arada kullanıldı. Hemen bina girişine arkatlı bir bina önü gölgeliği tasarlandı ve bu tasarıma özel tasarlanmış oturma alanı farklı bir gölge ekipmanı ile bağlandı. Bina giriş peyzajı düzenlemesi her bloğa kendi alanını kullanma imkanı sunacak şekilde planlandığı için 6 bina önünde de aynı fonksiyonlar yer alacak şekilde planlaması yapıldı.
Binaların giriş yolunun tasarımında kırıklı bir zemin döşeme kullanıldı. İki farklı tonda zemin döşeme çim boşluklarla bir arada kullanılarak peyzaj etkisi yaratılmaya çalışıldı. Konut peyzajı bitkilendirmesi için zeminde oluşturulan çim boşluklar bitkiler için dikim alanı olarak kullanıldı. Gölgelendirilmiş alanlarda oturma birimleri kullanıldı. Her binanın gölgelendirilmiş biriminde barbekü alanı tasarlandı ve yeme içme alanlarına yer verildi.
Peyzaj tasarım projesi planlanırken bina girişlerine yerleştirilen oturma birimlerinin yerleşimi suyun görsel etkisinden uzak kalmayacak şekilde planlandı. Konut peyzajı içerisinde su faktörü tasarım alanının özellikle ortak kullanım alanlarında etkin rol oynadı. Alanın bitkilendirmesi yapılırken ise bina giriş peyzajı üzerinde detaylı tasarım düşünüldü. Konut sakinlerinin evlerinden ilk çıktıklarında karşılaştıkları manzaranın pozitif bir etki yaratması amaç edinildi.
Konut girişlerinde bitki seçimi
Konut peyzajı bitkilendirme çalışmalarında ise Thuja occidentalis ‘Tiny Tim’, Onobrychis cornuta, Canna indica, Lilium monadelphum bitkileri kullanıldı. Toplu konut alanının peyzaj tasarım projesi tasarlanırken alana renk etkisi katacak bitkiler tercih edildi. Özellikle çiçekli bitkilere yer verilirken toprak altı aksamları ile kış şartlarına dayanıklı türler tercih edildi. Thuja occidentalis ‘Tiny Tim’ top formu ile zeminde kullanılan kırıklı uygulamaya hoş bir etki yarattı. İri çiçekleri ve yüksek boyu ile Canna indica bu top formlu etkiyi tamamlayıcı bir unsur sergiledi.