Peyzaj tasarım projesi kapsamında toplu konut alanının bugün su çevresi düzenlemelerini inceliyoruz. Proje genelinde aktif olarak kullanılan su, mekanlar oluşturularak tasarıma yön verdi. Su fonksiyonunun proje genelinde baskın olarak rol alması, alan tasarım projesinin çıkış noktasını oluşturdu. Tasarımda suyun tüm konutların önüne adil şekilde dağılımı gözetildi. Peyzaj projesi mekan dağılımı planlanırken, ortak kullanım alanları su çevresi düzenlemesi ile bir arada düşünüldü.
Peyzaj tasarım projesi su çevresi planlama teknikleri
Su çevresi düzenlemesi tasarlanırken iki farklı olgu üzerinde yoğunlaşıldı. Bunlardan birincisi su çevresinde oluşturulan geniş ve gölgelendirilmiş mekanlar ile suyun tasarım etkisinden yararlanmak oldu. Bir diğer planlama ise suya kıyı oluşturan basamaklar ile sudan etkin bir şekilde yararlanma oldu. Bu iki planlama sistemi projede tekrarlı bir şekilde uygulandı.
Toplu konut peyzaj tasarım projesi içerisinde 8 adet büyük gölgelendirilmiş mekan oluşturuldu. Bu mekanların 7 tanesi su çevresinde konumlandırıldı. Ahşap gölgelendirme elemanlarının içine oturma ekipmanları yerleştirildi. Böylece suya yakın bir noktada site sakinlerinin keyifli bir şekilde zaman geçirmelerine olanak sağlandı. Peyzaj projesi incelendiğinde tasarımda göze çarpan ahşap basamaklar su çevresinde kademeli bir yerleşimle kullanılarak suya basamaklı kıyılar oluşturdu. Bu kıyılarda oluşturulan basamaklar ile konut sakinlerine oturma imkanı sağlandı.
Su çevresi düzenlemesi yapılırken kullanılan plantasyon tekniği
Projenin su çevresinde renk etkili bir ağaç türü seçildi. Robinia X Hispida Kırmızı Çiçekli Yalancı Akasya ağacından 42 adet kullanılarak su çevrelerine sıralı bir plantasyon gerçekleştirildi. Su çevresi düzenlemesi planlanırken ayrıca salkım formlu bitkilerin su ile oluşturduğu uyumdan da faydalanmak amaçlandı. Çok fazla taç yapmayan Ulmus glabra ‘Pendula’ Gürgen Yapraklı Sarkık Karaağaç ve Salix caprea ‘Hemolock’ Sarkık Keçi Söğüdü plantasyonun sarkık formlu bitkileri olarak yerini aldı. Ayrıca su yüzeylerine uzanan çim daireler ile plantasyon desteklendi. Bu çim alanların bazılarında mevsim çiçeklerine yer verildi.
Peyzaj projesi su alanlarında basamaklar sadece su kıyılarına oluşturulan ahşaplarda kullanılmadı. Bu ahşap kıyıları takip eden havuzlarda kademeler yaratılarak su zeminine basamaklı bir iniş tasarlandı. Peyzaj tasarım projesi genelinde suyun 8 konut binası önüne eşit yayılımı, farklı oturum fonksiyonları yaratılarak kullanımı, bitkilendirmede suya atıfta bulunacak bitkilerin seçimi, su ile birlikte mekanların oluşturulması ilkeleri gözetilerek planlama yapılmış, tasarım gerçekleştirilmiştir.