Yağmur Bahçesi Nedir? Yağmur Bahçeleri Nasıl Yapılır?

Yağmur Bahçesi Nedir Yağmur Bahçeleri Nasıl Yapılır

Yağmur bahçeleri sürdürülebilir kentler için son yılların öne çıkan uygulamalarından biridir. Temiz suya ulaşımın giderek zorlaştığı ve su faktörünün hayatımızda ki varlığının devamının her geçen gün önem kazandığı bir gerçektir. Suyun yenilenerek kullanılması yağmur bahçeleri tasarımlarının yer aldığı peyzaj uygulamaları ile mümkün hale gelmiştir.

Yağmur Bahçesi Nedir Yağmur Bahçeleri Nasıl Yapılır

Yağmur bahçesi tanımı

Yağmur bahçesi tanımı literatür kaynaklarında; çatılardan, teraslardan, yollardan ve açık yeşil alanlardan fazla suyun yönlendirildiği doğal bir eğim üzerine alanın doğal bitki örtüsü kullanılarak bahçe tasarlanmasıdır. Bu bahçelerde önemli olan suyu en az seviyede kullanan ve bölgeye uyumu maksimum seviyede olan bitkilerin kullanılmasıdır. Bu sayede yağmur bahçesi ile arzu edilen su döngüsü yeniden sağlanabilecektir. Tasarlanan bu bahçeler ile suyun drenaj yolu ile yüzey akışı oluşturarak yok olması önlenmektedir. Su bu yol sayesinde yer altı sularına kazandırılarak doğa döngüsü desteklenmektedir.

Yağmur Bahçesi Nedir Yağmur Bahçeleri Nasıl Yapılır

Yağmur bahçeleri yapımı

Yağmur yağdığında sert yüzeye düşen yağmur taneleri birikerek kendilerine bir yüzey akışı oluşturur. Bu akış ile su yer altı sularına karışmak yerine yüzeyde kaybolarak yok olur. Bu durumun tespit edildiği bölgelerde yağmur bahçesi yapımı sayesinde suyun yeniden doğaya kazandırılması sağlanır. Yağmur bahçesi yapımı ilk olarak fazla suyun drene edildiği alanlarda bir eğim veya kanal yolu ile suyun belli bir alana toplanması sağlanır. Kanal ve eğim üzerinde akışı sağlanan suyun akış yönünde doğal bir peyzaj alanı tasarlanır. Bölgenin doğal bitkileri içerisinden alana uygun bitkiler seçilerek karışık peyzaj bahçeleri oluşturulur. Yağmur bahçeleri için seçilen bitkiler suyun toprağa karıştırılmasını sağlar. Bu sayede suyun doğal döngüsü gerçekleştirilmiş olur.

Yağmur Bahçesi Nedir Yağmur Bahçeleri Nasıl Yapılır

Yağmur bahçeleri tasarlandıkları alanlara sadece su döngüsü ile katkı sağlamaz aynı zamanda estetik bir değer katar. Tasarlandıkları alanlar peyzaj etkisi ile şehir harmonisini kırar ve şehir sakinlerinin seyir etmekten mutlu oldukları bir alan oluşturur. Ekolojik etkisi yüksektir, bölgede ki hayvanlara kuşlara böceklere doğal bir yaşam alanı oluşturur. Kuruldukları alanlarda terleme ve buharlaşma etkileri ile birlikte iklime katkı sağlarlar. Bu tip pek çok faydası ile kullanım alanları genişletilmesi gereken sürdürülebilir kentlerin uygulamalarına zorunlulukla yer vermesi gereken ekolojik peyzaj alanlarıdır diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir